Detection of fraud of cow milk addition into the commercially available buffalo cheese samples by multiplex Polymerase Chain Reaction (PCR)

  • Cleyzer Lopes Silva Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária, Laboratório de Higiene e Qualidade de Alimentos e Laboratório de Microbiologia, Castanhal, PA
  • Gustavo Aguiar Sales Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária, Laboratório de Higiene e Qualidade de Alimentos e Laboratório de Microbiologia, Castanhal, PA
  • José Gatinho Santos Neto Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária, Laboratório de Higiene e Qualidade de Alimentos e Laboratório de Microbiologia, Castanhal, PA
  • Jacqueline da Silva e Silva Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Laboratório de Zoonoses e Saúde Pública, Castanhal, PA
  • Ana Paula de Souza Stori de Lara Universidade Federal de Pelotas, Instituto de Biologia, Laboratório de Imunologia e Parasitologia Molecular, Pelotas, RS
  • Suely Cristina Gomes de Lima Instituto de Educação Tecnológica do Estado do Pará, Laticínio Escola, Castanhal, PA
  • Fábio Pereira Leivas Leite Universidade Federal de Pelotas, Faculdade de Biotecnologia, Centro de Desenvolvimento Tecnológico, Laboratório de Bacteriologia, Pelotas, RS
  • Emília do Socorro Conceição de Lima Nunes Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária, Laboratório de Higiene e Qualidade de Alimentos e Laboratório de Microbiologia, Castanhal, PA
  • Carla Cristina Guimarães de Moraes Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Laboratório de Zoonoses e Saúde Pública, Castanhal, PA
  • Talita Bandeira Roos Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária, Laboratório de Higiene e Qualidade de Alimentos e Laboratório de Microbiologia, Castanhal, PA
  • Carina Martins de Moraes Universidade Federal do Pará, Instituto de Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária, Laboratório de Higiene e Qualidade de Alimentos e Laboratório de Microbiologia, Castanhal, PA
Keywords: buffalo cheese, fraud, multiplex PCR

Abstract

This study aimed at verifying the efficiency of the technique of multiplex Polymerase Chain Reaction (PCR) for detecting the fraud by adding bovine milk into cheese samples made from buffalo milk, and to identify the fraudulent cheeses samples marketed in the municipalities of Pará and Amapá. The buffalo cheeses samples containing 10 %, 25 %, 50 %, 75 % and 90 % of bovine milk were experimentally produced; and also the cheeses made from the cow and the buffalo milk were separately prepared as controls. The analysis of these samples was performed by multiplex Polymerase Chain Reaction. Subsequently, 44 samples of buffalo cheeses were collected from the study target region, and they were analyzed by PCR for detecting the fraudulent specimens. The primers used in this study showed actual performance for detecting all of the increasing percentages of cow milk experimentally added into buffalo cheeses; also it indicated that 13.6 %of these marketed samples contained bovine milk. It was concluded that the multiplex PCR is a suitable technique for detecting the fraud from the concentration of 10 % bovine milk added into buffalo cheese.
Published
2015-10-05
How to Cite
Silva, C. L., Sales, G. A., Santos Neto, J. G., Silva, J. da S. e, Lara, A. P. de S. S. de, Lima, S. C. G. de, Leite, F. P. L., Nunes, E. do S. C. de L., Moraes, C. C. G. de, Roos, T. B., & Moraes, C. M. de. (2015). Detection of fraud of cow milk addition into the commercially available buffalo cheese samples by multiplex Polymerase Chain Reaction (PCR). Revista Do Instituto Adolfo Lutz, 74(1), 21-29. Retrieved from https://periodicoshomolog.saude.sp.gov.br/index.php/RIAL/article/view/33382
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