Evaluation of the Petrifilm™ HS system for counting coliforms in pasteurized milk

  • Andréia Cirolini Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Florianópolis, SC
  • Andressa Mara Baseggio Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Florianópolis, SC
  • Roberta Juliano Ramos Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Florianópolis, SC
  • Helen da Silva Silvestre Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Florianópolis, SC
  • Cristhiane Stecanella de Oliveira Cattani Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Florianópolis, SC
  • Cleide Rosana Werneck Vieira Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Florianópolis, SC
Keywords: Petrifilm™ HS, Petrifilm™ EC, coliforms, pasteurized milk

Abstract

Alternative microbiological methods present several advantages over the conventional methodologies, but their efficiency should be confirmed. The present study aimed at analyzing Petrifilm™ HS and Petrifilm™ EC systems, and comparing with the conventional methodology for counting coliforms at 35 ºC in pasteurized milk. High correlations were found among these methodologies used for coliforms counting at 35 ºC. Petrifilm™ HS system presented satisfactory results for counting coliforms at 35 ºC in pasteurized milk.
Published
2015-09-30
How to Cite
Cirolini, A., Baseggio, A. M., Ramos, R. J., Silvestre, H. da S., Cattani, C. S. de O., & Vieira, C. R. W. (2015). Evaluation of the Petrifilm™ HS system for counting coliforms in pasteurized milk. Revista Do Instituto Adolfo Lutz, 73(3), 298-301. https://doi.org/10.18241/0073-98552014731619
Section
BRIEF COMMUNICATION