Evaluation of sanitary hygienic indicators in the sliced bolognas

  • Jucilene Rodrigues CARDOSO
  • Paula Daianny Alves Araújo FERREIRA
  • Ana Paula Colares de ANDRADE
Keywords: quality of food, microbiological analysis, food of animal origin

Abstract

Meat sausages are among the mostly consumed and commercialized products, and they are the important source of contamination by pathogenic or deteriorating microorganisms due to the excessive manipulation, the increased surface contact and the considerable exposure to the atmospheric contents. The objective of this study was to evaluate the microbiological quality of sliced mortadella commercialized in Fortaleza, CE. Twelve samples of mortadella from different brands were collected in supermarkets located in Fortaleza, CE, and they were sliced and packed at the time of purchase. The samples were evaluated by the microbiological analyses for detecting the occurrence of thermotolerant coliforms, coagulase positive staphylococci and presence/absence of Salmonella spp. The results from the present study showed that all of the analyzed samples were within the standards established by the Brazilian legislation. The occurrence of coliforms and coagulase-positive staphylococci in food, even at lower levels than those recommended by current legislation, they indicate the unsatisfactory sanitary hygienic conditions. Therefore, it is emphasized the need to adopt the good practices in supermarkets and a major supervision by the responsible agencies, in order to minimize the occurrence of possible public health problems.

References

1. Moreira PB. Validade comercial de presunto de peru fatiado e embalado em atmosfera modificada [dissertação de mestrado]. Niterói (RJ): Universidade Federal Fluminense; 2012. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/vtt-577
2. Cenci DF. Estudo da influência de variáveis do processo emulsificação de mortadela de frango [dissertação de mestrado]. Erechim (RS): Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões – URI ERECHIM; 2013. Disponível em: http://www.uricer.edu.br/cursos/arq_trabalhos_usuario/2294.pdf
3. Fachinello JP, Casaril KBPB. Avaliação da qualidade microbiológica de presuntos fatiados, comercializados no município de Francisco Beltrão, Paraná. Alim Nutr [Internet]. 2013;24(3):333-7. Disponível em: http://docplayer.com.br/24872279-Avaliacao-da-qualidade-microbiologica-de-presuntos-fatiados-comercializados-no-municipio-de-francisco-beltrao-parana.html
4. Sá MJF, Macedo RO, Leandro LMG, Almeida BS, Fonseca FLA. Avaliação microbiológica do presunto fatiado comercializado na cidade de Juazeiro do Norte-CE. Hig Aliment. 2016; 30(258/259):129-33. Disponível em: http://docs.bvsalud.org/biblioref/2016/11/2625/separata-129-133.pdf
5. Alves E, Giaretta AG, Costa FM. Higiene pessoal dos manipuladores de alimentos dos shoppings centers da região da grande Florianópolis. Rev Técnico Científica (IDSC) [Internet]. 2012;3(1):604-14. Disponível em: http://periodicos.ifsc.edu.br/index.php/rtc/article/view/737/488
6. Ministério da Saúde (BR). Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento Técnico sobre Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial da União, Poder Executivo, de 10 de janeiro de 2001. Seção 1, Pág. 45.
7. Silva N, Junqueira VCA, Silveira NFA. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 3.ed. São Paulo: Varela; 2007.
Cardoso JR, Ferreira PDAA, Andrade APC. Avaliação de indicadores higienicossanitários em mortadelas fatiadas. Rev Inst Adolfo Lutz. São Paulo, 2019;78:e1767.
8. Santos RBF, Albuquerque MM, Rall VLM. Qualidade higiênico-sanitária de frios pré fatiados, comercializados na cidade de Botucatu. Hig Aliment. 2013;27(224/225):177-81. Disponível em: http://hdl.handle.net/11449/137227
9. Kaminski S, Barreto ES. Coliformes totais e termotolerantes de presunto fatiado comercializado em supermercados do município de Sorriso - Mato Grosso, Brasil. Rev Bras Educ Saúde 2013;3(3):59-63. Disponível em: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/REBES/article/view/2358/1838
10. Shinohara NKS, Barros VB, Jimenez SMC, Machado ECL, Dutra RAF, Lima Filho JL. Salmonella spp., importante agente patogênico veiculado em alimentos. Ciênc. Saúde Coletiva. 2008;13(5):1675-83. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232008000500031
11. Oliveira JF, Silva UR, Pastore VAA, Azevedo EC, Campos GM, Silva FCG et al. Determinação espectrofotométrica de nitrito em produtos cárneos embutidos. Rev Bras Hig Sanid Anim. 2017;11(1):19-31. Disponível em: http://www.higieneanimal.ufc.br/seer/index.php/higieneanimal/article/view/377/1971
12. Bagestan MM. Perfil sensorial, físico, químico e microbiológico de embutido de peito de peru (Maleagris gallopavo) defumado [dissertação de mestrado]. Florianópolis (SC): Universidade Federal de Santa Catarina; 2012. Disponível em:https://repositorio.ufsc.br/bitstream/
handle/123456789/103403/316508.pdf?sequence=1
Published
2019-03-29
How to Cite
Rodrigues CARDOSO, J., Daianny Alves Araújo FERREIRA, P., & Paula Colares de ANDRADE, A. (2019). Evaluation of sanitary hygienic indicators in the sliced bolognas. Revista Do Instituto Adolfo Lutz, 78(1), 1-5. https://doi.org/10.18241/rial.v78i1.34244
Section
BRIEF COMMUNICATION