Identification of Cronobacter spp. in cheeses and the antimicrobial susceptibility profile

  • Marcelo Luiz Lima Brandão Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Gisele Olivieri Soares Meier Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Carla Trece Carvalho Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Débora Alves Ferreira da Silva Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Natália Scudeller Umeda Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Valéria de Mello Medeiros Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Carla de Oliveira Rosas Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
  • Silvia Maria dos Reis Lopes Fundação Oswaldo Cruz, Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde, Departamento de Microbiologia, Setor de Alimentos, Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes, Rio de Janeiro, RJ
Keywords: Cronobacter, cheese, PCR, antibiogram

Abstract

Cronobacter spp. is an opportunistic pathogen that may cause infections in individuals of any age, and the highest incidence occurs in neonates, immunocompromised patients and elderly persons. This study investigated Cronobacter spp. occurrence in 90 cheese samples (30 “Minas Frescal” type cheeses, 30 “Prato” type and 30 sliced “Prato” type). The isolated species were identified and the antimicrobial susceptibility profile of the isolated strains was evaluated. The microbiological assay was performed with pre-enrichment in buffered peptone water, and selective-enrichment in modified lauryl sulphate tryptose broth containing vancomycin. Isolation and identification were done in Enterobacter sakazakii Isolation Agar and in Vitek 2.0, respectively. The species identification was performed by multiple PCR targeting cgaA gene. Antibiogram was done using agar diffusion method (Kirby-Bauer). Cronobacter spp. was isolated from one (1.1 %) sample of “Minas Frescal” type cheese, identified as C. sakazakii which was sensitive to all of tested antimicrobials. Cronobacter spp. does not represent a risk to the individuals health by consuming cheeses made from pasteurized milk. However, the presence of Cronobacter spp. in one sample of analyzed cheese indicates failures in their production, reinforcing the need for following the Good Manufacturing Practices.
Published
2016-12-01
How to Cite
Brandão, M. L. L., Meier, G. O. S., Carvalho, C. T., Silva, D. A. F. da, Umeda, N. S., Medeiros, V. de M., Rosas, C. de O., & Lopes, S. M. dos R. (2016). Identification of Cronobacter spp. in cheeses and the antimicrobial susceptibility profile. Revista Do Instituto Adolfo Lutz, 75, 01-06. Retrieved from https://periodicoshomolog.saude.sp.gov.br/index.php/RIAL/article/view/33523
Section
BRIEF COMMUNICATION