Avanços na pesquisa de carotenóides em alimentos: contribuições de um laboratório brasileiro

  • Delia B. RODRIGUEZ-AMAYA Departamento de Ciência de Alimentos, Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas
Palavras-chave: carotenóides, análise, composição, frutas, vegetais, processamento

Resumo

Os carotenóides são pigmentos naturais, constituintes dos alimentos, sendo alguns deles precursores devitamina A. São associados com a diminuição do risco de doenças degenerativas como câncer, doençascardiovasculares, degeneração macular e catarata, sendo os compostos bioativos mais estudados. Osnossos estudos vêm contribuindo de maneira significativa para os avanços neste assunto em diversosaspectos. Reconhecidas internacionalmente, as nossas contribuições científicas podem ser agrupadas daseguinte forma: (a) avaliação, otimização e desenvolvimento de métodos analíticos; (b) determinação dacomposição de carotenóides em alimentos brasileiros, resultando em um extenso e confiável banco dedados; (c) investigação dos fatores que influenciam na composição de carotenóides em alimentos; (d)avaliação dos efeitos de processamento e estocagem de alimentos nos carotenóides; (e) estudo daestabilidade dos carotenóides, inclusive da cinética, dos mecanismos de degradação e do uso demicroencapsulação; (f) caracterização de fontes alternativas de carotenóides como flores, leveduras emicroalgas. É considerada a pesquisa mais integrada e completa nesta área, em nível mundial.

Referências

1. Arima, H.K.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition and
vitamin A value of commercial Brazilian squashes and pumpkins. J.
Micronutr. Anal. 4: 177-91, 1988.
2. Arima, H.K.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition and
vitamin A value of a squash and a pumpkin from Northeastern Brasil.
Arch. Latinoamer. Nutr. XL(2): 284-92, 1990.
3. Astorg, P. Food carotenoids and cancer prevention: An overview of
current research. Trends Food Sci. Technol. 8: 406-13, 1997.
4. ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene) Cancer Prevention Study
Group. The effect of vitamin E and beta-carotene on the incidence of
lung cancer and other cancers in smokers. New Engl. J. Med. 330:
1029-35, 1994.
5. Azevedo-Meleiro, C.H.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid
composition of kale as influenced by maturity, season and minimal
processing. J. Sci. Food Agric. (enviado).
6. Azevedo-Meleiro, C.H.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid
composition of endive and New Zealand spinach as influenced by
maturity, season and minimal processing. J. Food Comp. Anal.
(enviado).
7. Azevedo-Meleiro, C.H.; Rodriguez-Amaya, D.B. Confirmation of the
identity of the carotenoids of tropical fruits by HPLC-DAD and HPLCMS.
J. Food Comp. Anal. 17:385-96, 2004
8. Bendich, A. Recent advances in clinical research involving carotenoids.
Pure Appl. Chem. 66: 1017-24, 1994.
9. Block, G.; Patterson, B.; Subar, A. Fruits, vegetables, and cancer
prevention: A review of the epidemiological evidence. Nutr. Cancer
18: 1-29, 1992.
10. Blot, W.J. et al. Nutrition intervention trials in Linxian, China:
Supplementation with specific vitamin/mineral combinations, cancer
incidence, and disease-specific mortality in the general population. J.
Natl. Cancer Inst. 85: 1483-92, 1993.
11. CARIG. Beta-carotene and the carotenoids. Beyond the intervention
trials. Nutr. Rev. 54: 185-8, 1996.
12. Carvalho, P.R.N. et al. Determinação de carotenóides e provitamina
A por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE). Coletanea
ITAL. 21: 317-28, 1991.
13. Carvalho, P.R.N.; Collins, C.H.; Rodriguez-Amaya, D.B. Comparison
of provitamin A determination by normal-phase gravity-flow column
chromatography and reversed-phase high performance liquid
chromatography. Chromatogr. 33: 133-7, 1992.
14. Cavalcante, M.L.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition
of the tropical fruits Eugenia uniflora and Malpighia glabra. In:
Charalambous, G. (Ed.). Food Science and Human Nutrition.
Amsterdam: Elsevier Science Publishers; 1992. p. 643-50.
15. Cecchi, H.M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition and
vitamin A value of fresh and pasteurized cashew-apple (Anacardium
occidentale L.) juice. J. Food Sci. 46: 147-9, 1981.
16. Cecchi, H.M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenóides e valor de vitamina
A em suco de maracujá processado. Ciênc. Cultura 33(1): 72-6, 1991.
17. Clysdale, F.M. Color perception and food quality. J. Food Qual. 14:
61-74., 1991.
18. Clysdale, F.M. What scientific data are necessary? Nutr. Rev. 54:
S195-S198, 1996.
19. Di Mascio, P.; Kaiser, S.; Sies, H. Lycopene as the most efficient
biological singlet oxygen quencher. Arch. Biochem. Biophys. 274:
532-8, 1989.
20. Ferreira, J.E.M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Degradação de licopeno em
um sistema modelo e em goiaba liofilizada. Trabalho apresentado no
IV Brazilian Meeting on Chemistry of Food and Beverages,
Campinas, 2002.
21. Ferreira, J.E.M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Degradação de luteína em
sistemas modelos e em salsa liofilizada. Trabalho apresentado no IV
Brazilian Meeting on Chemistry of Food and Beverages,
Campinas, 2002.
22. Foote, F.S.; Chang, Y.C.; Denny, R.W. Chemistry of singlet oxygen X.
Carotenoid quenching parallels biological protection. J. Am. Chem.
Soc. 92: 5216-5218, 1970.
23. Gaziano, J.M.; Hennekens, C.H. The role of beta-carotene in the
prevention of cardiovascular disease. Ann. N. Y. Acad. Sci. 691:
148-55, 1993.
24. Giovannucci, E. Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and
cancer: Review of the epidemiologic literature. J. Natl. Cancer Inst.
91: 317-31, 1999.
25. Godoy, H.T. et al. Confirmation of the structure of papaya Bcryptoxanthin
monoepoxide. Food Chem. 36: 281-6, 1990.
26. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Changes in individual carotenoids
on processing and storage of mango (Mangifera indica) slices and
puree. Int. J. Food Sci. Technol. 22: 451-60, 1987.
27. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition of
commercial mangos from Brazil. Lebens. Wissen. Technol. 22:
100-3, 1989.
28. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Comportamento dos
carotenóides de purê de mamão (Carica papaya) sob processamento
e estocagem. Cienc. Tecnol. Aliment. 11: 210-20, 1991.
29. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Avaliação das metodologias para
determinação de pró-vitamina A. Rev. Farm. Bioquím. Univ. S.
Paulo. 29: 17-24, 1993.
30. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Occurrence of cis-isomers of
provitamin A in Brazilian fruits. J. Agric. Food. Chem. 42: 1306-
13, 1994.
31. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Buriti (Maurita vinífera) uma
fonte riquíssima de provitamina A, Arq. Biol. Tec. 38: 109-20,
1995.
32. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition and
vitamin A value of Brazilian loguat (Eriobotrya japonica L.). Arch.
Latinoamer. Nutr. 45: 336-9, 1995.
33. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Composição de carotenóides
em nectarina (Prunus persica) brasileira. Rev. Inst. Adolfo Lutz
57:73-9, 1998.
34. Godoy, H.T.; Rodriguez-Amaya, D.B. Occurrence of cis-isomers of
provitamin A in Brazilian vegetables. J. Agric. Food Chem. 46:3081-
6, 1998.
35. Hasler, C.M. Functional foods: Their role in disease prevention and
health promotion. Food Technol. 52: 63-70, 1998.
36.Hennekens et al. Lack of effect of long-term supplementation
with beta-carotene on the incidence of malignant neoplasms
and cardiovascular disease. New Engl. J. Med. 334: 1145-9,
1996.
37. Hess, C.A.; Rodriguez-Amaya, D.B. Reavaliação da composição de
carotenóides em cucurbitaceae por CLAE-DAD e CLAE-EM. Acta
do 5 Encontro de Química de Alimentos. Qualidade,
Segurança & Inovação. Porto: Universidade Católica de Porto;
2001. p. 104-9.
38. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Godoy, H.T. Assessment of of
the saponification step in the quantitative determination of carotenoids
and provitamin A. Food Chem. 35: 187-95, 1990.
39. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Yokoyama, S.M. Cultivar
differences and geographic effects on the carotenoid composition and
vitamin A value of papaya. Lebens. Wissen. Technol. 24: 415-8,
1991.
40. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Sources of errors in the
quantitative analysis of food carotenoids by HPLC. Arch. Latinoamer.
Nutr. 49: 58S-67S, 1999.
41. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. A scheme for obtaining standards
and HPLC quantification of leafy vegetable carotenoids. Food Chem.
78: 389-98, 2002.
42. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition of
hydroponic leafy vegetables. J. Agric. Food Chem. 51: 2603-7,
2003.
43. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoids of tomato and
tomato paste: Verification of the occurrence of g-carotene. Rev. Inst.
Adolfo Lutz 62: 21-6, 2003.
44. Kimura, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Estabelecimento das condições
cromatográficas para análise de carotenóides em alimentos por CLAE:
Uma ciência ou uma arte? Bol. SBCTA (no prelo), 2004.
45. Kohlmeier, L.; Hastings, S.B. Epidemiologic evidence of a role of
carotenoids in cardiovascular disease prevention. Am. J. Clin. Nutr.
62: 1370S-1376S, 1995.
46. Krinsky, N.I. Antioxidant functions of carotenoids. Free Radical
Biol. Med. 7: 617-35, 1989.
47. Krinsky, N.I. Actions of carotenoids in biological systems. Annu.
Rev. Nutr. 13: 561-7, 1993.
48. Maldonade, I.R.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Scamparini, A.R.P.
Isolamento e seleção de leveduras produtoras de carotenóides. Trabalho
apresentado no III Simpósio Latino Americano de Ciência de
Alimentos, Campinas, 1999.
49. Matioli, G.; Rodriguez-Amaya, D.B. Licopeno encapsulado em goma
arábica e maltodextrina: Estudo da estabilidade. Braz. J. Food Technol.
5: 197-203, 2002.
50. Matioli, G.; Rodriguez-Amaya, D.B. Microencapsulação do licopeno
com ciclodextrinas. Ciênc. Tecnol. Aliment. 23 (Supl): 102-5,
2003.
51. Mayne, S.T. Beta-carotene, carotenoids, and disease prevention in
humans. FASEB J. 10: 690-701, 1996.
52. Mello, M.C.; Rodriguez-Amaya D.B.; Lourenço, S.O. Carotenóides na
microalga Tetraselmis gracilis. Trabalho apresentado no Congresso
Latino-Americano de Carotenóides em Alimentos, Campinas,
1998.
53. Mello, M.C.; Rodriguez-Amaya, D.B. Teores de luteína em flores de
Cosmos sulphureus e Thelechitonia trilobata. Trabalho apresentado
no Congresso Latino-Americano de Carotenóides em
Alimentos, Campinas, 1998.
54. Mello, M.C.; Rodriguez-Amaya, D.B. As flores de Pyrostegia venusta
como fonte alternativa de carotenóides. Trabalho apresentado na IV
Brazilian Meeting on the Chemistry of Food and Beverages,
Campinas, 2002.
55. Mello, M.C.; Lourenço, S.O.; Rodriguez-Amaya, D.B. Determinação
da composição de carotenóides em Synechococcus subsalsus e Hillea
sp. Trabalho apresentado na IV Brazilian Meeting on the
Chemistry of Food and Beverages, Campinas, 2002.
56. Mercadante, A.Z. et al. Isolation of methyl 9’Z-apo-6’lycopenoate
from Bixa orellana. Phytochem. 41: 1201-3, 1996.
57. Mercadante, A.Z.; Britton, G.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoids
from yellow passion fruit (Passiflora edulis). J. Agric. Food Chem.
46: 4102-6, 1998.
58. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B. Comparison of normalphase
and reversed-phase gravity-flow column methods for provitamin
A determination. Chromatogr. 28: 249-52, 1989.
59. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition
and vitamin A value of some native Brazilian green leafy vegetables.
Int. J. Food Sci. Technol. 25: 213-9, 1990.
60. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition
of a leafy vegetable in relation to some agricultural variables. J. Agric.
Food Chem. 39: 1094-7, 1991.
61. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B. Desempenho da camada
delgada versus camada delgada de alta eficiência multi-desenvolvimento
para triagem de carotenóides. Cienc. Tecnol. Aliment. 11: 200-9,
1991.
62. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B. Effects of ripening, cultivar
differences, and processing on the carotenoid composition of mango.
J. Agric. Food Chem. 46: 128-30, 1998
63. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B. Confirmação da identidade
de carotenóides minoritários pró-vitamínicos A em verduras folhosas
verdes. Ciênc. Tecnol. Aliment. 21: 216-22, 2001.
64. Mercadante, A.Z.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Britton, G. HPLC and
mass spectrometric analysis of carotenoids from mango. J. Agric.
Food Chem. 45: 120-3, 1997.
65. Moeller, S.M.; Jacques, P.F.; Blumberg, J.B. The potential role of
dietary xanthophylls in cataract and age-related macular degeneration.
J. Am. Coll. Nutr. 19: 522S-527S, 2000.
66. Muller, M.C.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Lourenço S.O. Carotenóides
da cianobacteria Synechocystis pevalekii produzida em condições
normais e sob limitação por nutrientes. Rev. Bras. Ciênc. Far.
(enviado).
67. Niizu, P.Y.; Rodriguez-Amaya, D.B. Melancia como fonte de licopeno.
Rev. Inst. Adolfo Lutz 62: 195-9, 2003.
68. Niizu, P.Y.; Rodriguez-Amaya, D.B. (2004) The flowers and leaves of
Tropaeolum majus L. as rich sources of lutein. J. Food Sci. (enviado)
69. Niizu, P.Y.; Rodriguez-Amaya, D.B. New data on the carotenoid
composition of raw salad vegetables. J. Food Comp. Anal. (enviado).
70. Olson, J.A. Carotenoids and human health. Arch. Latinoamer. Nutr.
49:7S-11S, 1999.
71. Olson, J.A. Carotenoids. In: Shils, M.E.; Olson, J.A.; Shike, M.; Ross,
A.C. (Eds.) Modern Nutrition in Health and Disease, 9th ed.
Baltimore: Williams & Wilkins; 1999, p. 525-41
72. Olson, J.A.; Krinsky, N.I. The colorful, fascinating world of the carotenoids:
Important physiologic modulators. FASEB J. 9:1547-50, 1995.
73. Omenn, G.S. et al. Effects of a combination of beta-carotene and
vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. New Engl. J.
Med. 334:1150-5, 1996.
74. Padula, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Characterization of the carotenoids
and assessment of the vitamin A value of Brazilian guava. Food.
Chem. 20: 11-9 1986.
75. Padula, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Changes in individual carotenoids
and vitamin C on processing and storage of guava juice. Acta Aliment.
16: 209-16, 1987.
76. Padula, M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Degradation of b-carotene in a
low-moisture model system at 30oC. Formation of non-volatile and
volatile products. J. Agric. Food Chem. (em preparação para
publicação).
77. Padula, M.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Moraes, M.A.C. Comparison of
the carotenoid composition and general properties of the processed
juice of guava cultivar IAC-4 and commercial juices. Ciênc. Tecnol.
Aliment. 3: 109-16, 1983.
78. Palozza, P.; Krinsky, N.I. Antioxidant effects of carotenoids in vivo
and in vitro: An overview. Meth. Enzymol. 213: 403-420, 1992.
79. Pereira, M.R.; Amaya-Farfan, J.; Rodriguez-Amaya, D.B. Avaliação
da metodologia analítica para determinação de b-caroteno em macarrão
fortificado. Ciênc. Tecnol. Aliment. 18:35-8 1998.
80. Pereira, M.R.; Amaya-Farfan, J.; Rodriguez-Amaya, D.B. bcarotene
content of Brazilian fortified pasta. Food Control 10:
81-5, 1999.
81. Porcu, O.; Rodriguez-Amaya, D.B. Goiaba (in natura) e produtos
processados de goiaba como fonte de licopeno. Acta do 5 Encontro
de Química de Alimentos. Qualidade, Segurança & Inovação.
Porto: Universidade Católica do Porto; 2001. p. 613-6.
82. Porcu, O.M.; Rodriguez-Amaya, D.B. Efeito do processamento
industrial da goiaba nos teores de licopeno e β-caroteno. Trabalho
apresentado no IV Simpósio Latino Americano de Ciência de
Alimentos, Campinas, 2001.
83. Ramos, D.M.R.; Rodriguez-Amaya, D.B. Determination of the vitamin
A value of common Brazilian leafy vegetables. J. Micronutr. Anal.
3: 147-55, 1987.
84. Ramos, D.M.R.; Rodriguez-Amaya, D.B. Avaliação das perdas de
carotenóides e valor de vitamina A durante desidratação e liofilização
industrial de espinafre. Arq. Biol. Tecnol. 36: 83-94, 1993.
85. Rodriguez, E.B.; Rodriguez-Amaya, D.B. Formation of apocarotenals
and epoxycarotenoids from b-carotene by chemical reactions and by
autoxidation in model systems and processed food. Food Chem. (em
preparação para publicação).
86. Rodriguez, E.B.; Rodriguez-Amaya, D.B. Formation of apocarotenals
and epoxycarotenoids from lycopene by chemical reactions and by
autoxidation in model systems and processed foods. J. Food Sci. (em
preparação para publicação)
87. Rodriguez-Amaya, D.B. Os carotenóides como precursores de vitamina
A. Bol. SBCTA 19: 227-42, 1985.
88. Rodriguez-Amaya, D.B. Critical review of provitamin A determination
in plant foods. J. Micronutrient Anal. 5: 191-225, 1989.
89. Rodriguez-Amaya, D.B. Provitamin A determination - Problems and
possible solutions. Food Nutr. Bull. 12: 246-50, 1990.
90. Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoids: Properties and analysis. In:
Macrae, R.; Robinson, R.K.; Sadler, M. (Eds.) Encyclopaedia of Food
Science and Nutrition. Vol. 1. London: Academic Press; 1993. p.
707-13.
91. Rodriguez-Amaya, D.B. Nature and distribution of carotenoids in foods.
In: Charalambous, G. (Ed.). Shelf-Life Studies of Foods and
Beverages. Chemical, Biological, Physical and Nutritional Aspects.
Amsterdam: Elsevier Science Publishers; 1993. p. 547-89.
92. Rodriguez-Amaya, D.B. Stability of carotenoids during the storage
of foods. In: Charalambous, G. (Ed.). Shelf-Life Studies of Foods
and Beverages. Chemical, Biological, Physical and Nutritional
Aspects. Amsterdam: Elsevier Science Publishers; 1993. p. 591-
624.
93. Rodriguez-Amaya, D.B. Assessment of the provitamin A contents of
foods - the Brazilian experience. J. Food Comp. Anal. 9: 196-230,
1996.
94. Rodriguez-Amaya, D.B. Análisis de carotenoides. In: Moron, C.;
Zacarias, I.; Pablo, S. de (Eds.) Producción y Manejo de Datos de
Composición Química de Alimentos en Nutrición. Chile: FAO;
Chile. 1997. p. 231-41.
95. Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenóides: Estrutura, propriedades e
funções. In: Rodriguez-Amaya, D. B.; Pastore, G. M. (Eds.). Ciência
de Alimentos: Avanços e Perspectivas na America Latina,
Campinas: DCA-UNICAMP, Fundação Cargill: 1997. p. 21-31.
96. Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoids and Food Preparation: The
Retention of Provitamin A Carotenoids in Prepared, Processed
and Stored Foods. Arlington: Opportunities for Micronutrient
Interventions; 1997. 88p.
97. Rodriguez-Amaya, D.B. A Guide to Carotenoid Analysis in Foods.
Washington DC: International Life Sciences Institute (ILSI) Press;
1999. 64p.
98. Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoides y Preparación de Alimentos:
La Retención de los Carotenoides Provitamina A en Alimentos
Preparados, Procesados y Almacenados. Arlington: Opportunities
for Micronutrient Interventions; 1999. 99p.
99. Rodriguez-Amaya, D.B. Changes in carotenoids during processing and
storage of foods. Arch. Latinoamer. Nutr. 49: 38S-48S, 1999.
100. Rodriguez-Amaya, D.B. Latin American food sources of carotenoids.
Arch. Latinoamer. Nutr. 49: 74S-85S, 1999.
101. Rodriguez-Amaya, D.B. Brazilian sources of carotenoids.
Proceedings of the Fourth International Symposium on
Natural Colorants, San Diego, E.U.A. 2000.
102. Rodriguez-Amaya, D.B. Factors influencing carotenoid composition
in foods. Proceedings of the Fourth International Symposium
on Natural Colorants, San Diego, E.U.A.; 2000. p. 252-63.
103. Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenóides e saúde: Temas atuais. Em:
Mercadante, A.Z. et al. (Eds.) Ciência de Alimentos. Avanços e
Perspectivas, vol. II, Campinas: DCA-UNICAMP; 2001. p. 216-
22.
104. Rodriguez-Amaya, D.B. Effects of processing and storage on food
carotenoids. Sight Life Newslett. (Special Issue), 3: 25-35, 2002.
105. Rodriguez-Amaya, D.B. Brazil: A bounty of carotenoid sources. Sight
Life Newslett., 4: 3-9, 2002.
106. Rodriguez-Amaya, D.B. Food carotenoids: Analysis, composition
and alterations during storage and processing of foods. In: Elmadfa,
I.; König, J. (Eds.) Modern Aspects of Nutrition – Present
Knowledge and Future Perspectives. Basel: Karger Medical and
Scientific Publishers; 2002. p. 180-91.
107. Rodriguez-Amaya, D.B. Enhancing the carotenoid levels of foods
through agriculture and food technology. FoodAfrica Internet Forum,
abril de 2003.
108. Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoids: Occurrence, properties and
analysis. In: Caballero, B.; Trugo, L.; Finglas, P. (Eds.) Encyclopedia
of Food Sciences and Nutrition. London: Elsevier Science Ltda.;
2003. p. 927-36.
109. Rodriguez-Amaya, D.B. Rotas químicas e bioquímicas para a formação
de compostos voláteis. Em Franco, M.R.B. (Ed.) Sabor e aroma:
Temas Atuais. São Paulo: Varela Editora e Livraria; (no prelo),
2004.
110. Rodriguez-Amaya, D.B. et al. Assessment of provitamin A
determination by open column - visible absorption
spectrophotometry. J. Chromatogr. Sci. 26: 624-9, 1988.
111. Rodriguez-Amaya, D.B.; Amaya-Farfan, J. Estado actual de los
metodos analiticos para determinar provitamina A. Arch.
Latinoamer. Nutr. 42: 180-91, 1992.
112. Rodriguez-Amaya, D.B.; Bobbio, P.A.; Bobbio, F.O. (1983).
Carotenoid composition and vitamin A value of the Brazilian fruit
Cyphomandra betacea. Food Chem. 12: 61-5, 1983.
113. Rodriguez-Amaya, D.B.; Kimura, M. Carotenóides e valor de vitamina
A em cajá (Spondias lutea). Cienc. Tecnol. Aliment. 9: 148-62,
1989.
114. Rodriguez-Amaya, D.B.; Tavares, C.A. Importance of cis-isomer
separation in determining provitamin A in tomato and tomato
products. Food Chem. 45: 297-302, 1992.
115. Sá, M.C. de; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition of
cooked green vegetables from restaurants. Food Chem. 83(4): 595-
600, 2003.
116. Sá, M.C. de: Rodriguez-Amaya, D.B. Optimization of HPLC
quantification of carotenoids in cooked green vegetables. J. Food
Comp. 17: 37-51, 2004.
117. Simpson, K.L. Relative value of carotenoids as precursors of vitamin
A. Proc. Nutr. Soc. 42: 7-17, 1983.
118.Tavares, C.A.; Rodriguez-Amaya, D.B. Carotenoid composition of
Brazilian tomatoes and tomato products. Lebens. Wissen. Technol.
27: 219-24, 1994.
119. Trujillo-Quijano, J.A.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Esteves, W.; Plonis,
G.F. Carotenoid composition and vitamin A values of oils from four
Brazilian palm fruits. Fat Sci. Technol. 6: 222-6, 1990.
120. Wilberg, V.C.; Rodriguez-Amaya, D.B. Quantificação de carotenóides
de sementes de urucum (Bixa orellana L.) por cromatografia líquida
de alta eficiência (CLAE). Rev. Bras. Corantes Naturais. 1: 145-
52, 1992.
121. Wilberg, V.C.; Rodriguez-Amaya, D.B. Quantificação de -caroteno e
licopeno em tomate e em alguns dos seus produtos por CLAE. Ciênc.
Tecnol. Aliment. 13: 132-41, 1993.
122. Wilberg, V.C.; Rodriguez-Amaya, D.B. HPLC quantitation of major
carotenoids of fresh and processed guava, mango and papaya.Lebens.
Wissen. Technol. 28: 474-80, 1995.
123. World Cancer Research Fund. (1997). Food, nutrition and the
prevention of cancer. A global perspective. Washington DC:
American Institute for Cancer Research; 1997. 670 p.
124. Ziegler, R.G. Vegetables, fruits, and carotenoids and the risk of cancer.
Am. J. Clin. Nutr. 53: 251S-249S, 1991.
125. Ziegler, R.G. et al. Does b-carotene explain why reduced cancer risk
is associated with vegetable and fruit intake? Cancer Res. (Suppl.)
52: 2060-6, 1992.
126. Ziegler, R.G. et al. Importance of alpha-carotene, beta-carotene, and
other phytochemicals in the etiology of lung cancer. J. Natl. Cancer
Inst. 88: 612-5, 1996.
Publicado
2004-12-30
Como Citar
RODRIGUEZ-AMAYA, D. B. (2004). Avanços na pesquisa de carotenóides em alimentos: contribuições de um laboratório brasileiro. Revista Do Instituto Adolfo Lutz, 63(2), 129-38. https://doi.org/10.18241/rial.v63i2.34835
Seção
ARTIGO DE REVISÃO